SYSTEMER OG VARIABLER

Det er et nøje udmålt terræn, som Ingela Skytte udforsker minutiøst cm for cm. En form, forskydning eller farve sættes under lup og gennemtestes i mange og lange undersøgelser. Det er den abstrakte billedverden, som Skytte i mere end fire årtier har dedikeret sig til. Rammen, striber og kvadratet, har været de tre geometriske varianter, som Skytte er blevet ved med at kredse om som gennemgående grundfigurer. Formatet på værkerne, holder Skytte også i stramme dimensioner. Det er kvadratet, det enkelte kvadrat, det dobbelte og det tredobbelte, som altid udgør værkets format. Motivisk kan de geometriske former være gentaget, skråtstillet, krydse hinanden eller sågar være på vej ud over kanten, men mest af alt er Skytte optaget af mellemrummet eller den større eller mindre kile på kanten af formatet. Med en systematisk metodik og med et væld af eksperimenter, er det også altid skitsen, der danner grundlaget for nye ideer, inden de bliver til færdige værker. Skytte varierer sin komposition igen og igen med små forskydninger. Systematik, gentagelse og regler bliver til et utal af store og små værker på papir, inden selektionen og de nøje udvalgte skitser transformeres til endelige værker. 

I 1986 på studietur til New York beslutter Skytte sig resolut og af praktiske årsager for et benspænd. I en periode, med fokus på skulptur, køber hun nu papir, sort kridt, blyant og viskelæder. I løbet af det halve år i New York, bliver disse materialer de eneste komponenter til skabelsen af nye værker. Udsigten fra det store lånte atelier med kæmpe panoramavinduer til Williamburg Bridge i Brooklyn var enestående; et mylder af liv, farver og skiftende lys, men det er den sorte farve, der får tag i Ingela og bliver et vendepunkt, der med tiden og især siden 2016 har fyldt hendes værker. 

Skytte vender tilbage til Danmark, som tegner og maler. Amerikanske kunstnere som Agnes Martin, Ad Reinhardt, Elsworth Kelly og Barnet Newman er ikoner indenfor den abstrakte og konkrete kunsthistorie og kunstnere, hvis værker Skytte får mulighed for at stå ansigt til ansigt med i NY.  På samme måde som Agnes arbejder med det samme format igen og igen, Newman gentager sin zip-linje, Reinhardt er optaget af den sorte farve og Elworths dedikation til rene former, er også Skytte optaget af reduktionen og et stramt fokus på det minimale, hvor især ”hard-edge”-maleriet bliver karakteriserende for Skyttes arbejde.

Skitserne er fortsat hendes laboratorium. Det er de konkrete kompositioner, begrænsningen og regler, der interesserer hende. Og det bløde, eftergivende lærred må Skytte slutteligt opgive. Den stringens og klarhed, som hun ønsker, finder hun ved at male på mdf-plader. De er rette, glatte og tager perfekt imod hendes ultra matte farve. Mange lag, altid strøget i den samme retning, møjsommeligt målt op, men ingen afdækningstape, linealen og håndens arbejde skal klare præcisionen. Det kræver koncentration og meditativ hengivelse at opnå den enkelhed.
 

Symmetri har i mange år været et dominerende princip, men asymmetrien er de seneste år også blevet interessant for Skytte bl.a. i serien ”Sharing Fields”, som hun håndterer lige så skarpt og skematisk. Samtidig er hendes sorte værker fløjlsbløde at se på, da den matte sorte maling suger lyset og trækker øjet tættere på. Men kun lige akkurat til billedkanten, her slutter værket helt brat med den hårde kant, som Skytte meget bevidst bruger som del af sin billedmodus. Men værkerne forekommer også lette og imødekommende, når de svæver ud fra væggen og danner skygger på væggen og får værk og rum til at spille sammen. 

I løbet af årene har Skytte fået mere og mere interesse for netop værkets tilstedeværelse i rummet og rummet omkring værket. Flere af Skyttes værker er på den måde blevet til små serier af flere værker, der udgør en samlet komposition. Skytte har også inddraget væggen, som er blevet malet i kraftige farver og fungeret som en del af et totalt værk med flere enkelthængende værker. Senest har Skytte arbejdet med en serie triptykoner og diptykoner med titlen ”Relating Matters”. Med to eller tre enheder på række i samme størrelse og som regel tættere placeret på hinanden, bliver den lille forskel en endnu større henrykkelse at opdage, identificere og observere. Den lille afvigelse bliver til en afgørende sanselig erkendelse, der kan føles som en stor åbenbaring. 
 

Natalia Gutman, kunsthistoriker og kurator, 2024

Ingela Skytte:

Begrænsningen opstår i systemet

Af Cecilie Straagaard, Cand. Mag. Kunsthistorie

Ingela Skytte har en helt særlig evne til at kuratere og sammensætte oplevelsesrige og æstetiske udstillinger og er hele to gange blevet præmieret af Statens Kunstfond, hvor det er den samlede udstillingsoplevelse, der er blevet anerkendt.

Første gange I 2014 med den farverige, eksplosive udstilling ”COLOUR ME IN”, som blev vist på Esbjerg Kunstmuseum.

Anden gang i 2019 med soloudstillingen ”SHARING FIELDS BLACK”, som blev vist på udstillingsstedet Rumfang i København, som Ingela Skytte driver sammen med sin mand Thomas Skytte.

SHARING FIELDS BLACK, Rumfang, 2019, Foto: Torben Petersen.

Det konkrete og det minimalistiske

Ingela Skyttes kunst er kendetegnet af hendes insisteren på systemet, det konkrete og det minimalistiske.

»Jeg har i mange år været optaget af at arbejde med systemer, begrænsninger og regler. Jeg arbejder med projekter, hvor jeg sætter rammer for, hvad jeg må og ikke må. Det giver mig en frihed inden for begrænsningen,« siger Ingela Skytte.

Systemet kan være et kryds, hvor hun maler et kryds igen og igen, med brede penselstrøg og lever sig fuldstændig ind i bevægelsen.

»Jeg repeterer, gentager de forskellige kompositioner med små forskydninger og marginer. Alt fokus er på kanten. Faktorer som skala, symmetri og asymmetri er i spil. Og det er de små forskelle der forstørres, når jeg fokuserer på detaljen.«

Ingela Skytte, Sharing Fields, Cross, red, 2013, Akryl på MDF, 122 x 122 cm, Foto: Torben Petersen.

Farver og systemer

Kvadratet er et andet system, som Ingela Skytte benytter konsekvent. Hun arbejder altid ud fra kvadrater, hvor billederne begynder med et kvadrat, to kvadrater, tre kvadrater osv. På den måde udvikler systemet sig og et bliver til flere. Det ser man tydeligt i værket Sharing Fields, Frame, red and green, 2013. 

Ingela Skytte, Sharing Fields, Frame, red and green, 2013, Akryl på MDF, 122 x 122 cm, , Foto: Torben Petersen.

Endelig er farver også et styrende element for Ingela Skytte, og igen er der et system til stede, når farverne skal vælges.

»Jeg tager altid afsæt i de rene farver: rød, blå, orange, sort, gul. Farverne blandes via deres gennemskinlighed, når strøgene lægges oven på hinanden.«

Det røde atelier

Da Ingela Skytte malede serien Sharing Fields, Cross, vidste hun på forhånd, at de skulle hænge på en rød væg og malede derfor også sit atelier i samme røde farve.

»Jeg malede hele mit atelier i den røde farve, simpelthen, hvordan skulle jeg ellers kunne arbejde med farven?«

Ingela Skytte opdagede her, at den røde vægfarve virker som en god kontrast til hendes værker. Det blev derfor et greb, hun gentog i opsætningen af ”SHARING FIELDS BLACK” på Rumfang i 2019.

SHARING FIELDS BLACK, Rumfang, København i 2019, Foto: Torben Petersen.

»I udstillingen SHARING FIELDS BLACK har jeg primært arbejdet med den sorte farve for at undersøge, hvad den kan, når den lægges på en flade med små marginer til billedets kanter. Farverne tilføres lag på lag med brede penselstrøg i fri hånd, styret efter optegninger i blyant.«

Begrænsningerne bliver et dogme

Der eksisterer en stringenthed i Ingela Skyttes kunst, hvor alle valg er baseret på et system, uanset om det er formen, gentagelsen eller farven. Hun er tydeligt inspirereret af minimalismen og tydeligt motiveret af begrænsninger.

»Jeg er så vild med systemer, da det er her begrænsningerne opstår. Man kan sige, at begrænsningerne næsten bliver som et dogme eller regelsæt for mig. Det er selvfølgelig ikke noget, der er opstået pludseligt, men noget som jeg gradvist har forfinet og forsimplet over lang tid.«

Når man som beskuer betragter Ingela Skyttes kunst, kan man være helt sikker på, at intet er tilfældigt. Og selvom værkerne er meget minimalistiske, så fremstår de samtidig både tekniske, æstetiske og stoflige. Ingela Skyttes farvevalg og tekniske udførelse tilfører nemlig værkerne en stærk materialitet, der betyder, at de både virker dynamiske og levende.

INGELA SKYTTE ER MALER

Ingela Skytte arbejder solidt og vedvarende med farverne og fladen og udforsker hele tiden de muligheder, det giver hende med nye rumligheder i selve MDF-pladernes mønstre, i ophængingen eller i opstillinger i værkerne.

Skytte arbejder med systemer, begrænsninger og regler baseret på geometriske konstruktioner. Hun arbejder med former, geometri, symmeti og gentagelser i sine malerier, der har et stringent udtryk med inspiration fra minimalismen. 
Farver og nuancer er ofte udvalgt efter både tekniske, æstetiske og stoflige værdier, der levende og dynamisk komplementerer den insisterende enkelthed og tilføjer værkerne en stærk materialitet. 

Det kan være en ophængning af horisontal stribede malerier i store og små formater, som en bevægelse af farver, udover en stor væg. Eller som i værket "CROWD, FRAME, MULTICOLOUR" 2014, hvor flere MDF-plader i mange formater stilles samlet op ad væggen, som i et gruppefoto. 
MDF-plader, der alle har en malet kant omkring en hvid bund, som var de en bunke farvede blindrammer. 

"SHARING FIELDS BLACK" 2019, igen en række værker i varierende formater, sortmalede MDF-plader med smalle hvide kanter, malerier som alle virker monumentale uanset størrelsen. 
De kan fornemmes udført i kæmpeformater. 

"SHARING FIELDS" 2013, består af 8 malerier i samme kvadratiske format. 
Motivet er mønstre i enkle farver rød, grøn, blå og den hvide bund er omdrejningspunktet. De enkelte maleriers mønstre skaber hver sit rum, og ophængningen af billederne omkring et hjørne danner samlet en ny rumlighed.

Den stringente arbejdsform, gentagelserne med varianter i formater og metode, og de forskellige værkers rigdom i udtryk og udførelse er ikke på nogen måde en hindring for en sprudlende malerglæde med en meget fin og diciplineret farvesans.

Det er for dit mangeårige arbejde, hvor du med en stædig nysgerrighed fortsætter med at se og opdage nye muligheder inden for det område, du har valgt at forfølge i maleriet, at du tildeles et af årets Anne Marie Telmànyi hæderslegater.
 

Anita Jørgensen
Billedkunstner 
4. marts 2020

SYSTEM PAINTING

The system governs the work. Or, as Ingela Skytte puts it: You have to do what you have to do.” In effect, after performing a complicated computation, she draws horizontal pencil lines with a ruler across the canvas and divides the square canvas into six parts of equal size. Thereafter the paint is applied according to a set colour chart consisting of three primary colours and their respective complements - usually in the same sequence: orange-blue-red-green-yellow- purple. Layers of colour are applied with broad brushstrokes, allowing one centimetre of overlap between the individual colour bands. Following on from the first layer of paint, one or more further layers are applied , against as dictated by the colour chart but beginning, say, at the opposite end of the canvas or in a horizontal swathe in the middle of the picture. Due to the effects of glazed acrylic paint, the result is radically different depending on where the colour chart begins - whether the red is applied over the yellow or over the blue and this is precisely a key feature in Ingela Skytte’s schematic painting: that the end result - despite the rule-bound method - can never be calculated in advance.

Ingela Skytte’s approach to painting is both objective and unsentimental. Lines are drawn and paint applied, not as the result of some inspirational impulse, but as though this repetitive function were her appointed task - to return to the painting daily and follow the rules as in a ritual act, a mantra. However, now and again she breaches the rules by throwing a die to determine the colour sequence - just to see what happens when the scheme is thrown slightly off course.

Something is continually being superimposed (as indicated in the title of new series In addition), with fresh layers of colour overlaid onto the image and interacting with its intrinsic chromatic combinations of infinite possibility. And given that Ingela Skytte does not use an impasto technique where the layers of paint are clearly visible, but, instead, layers of glazed colour, addition will always also involve substraction. Something is lost when new elements - new layers of colour - are added. As in a cyclically repetitive structure in which you continually return to the starting point but each time changed.

Alongside systematic addition, Ingela Skytte operates with a principle of similars and opposites, manifested most notably in the dynamic hanging of the paintings. The square canvases are displayed in a kind of ‘salon hanging’, involving, for the viewer, constant changes of gear and gaze the ricochets between the pictures - which played to and against each other - and across the space. Complementary colours strike sparks from each other, while in other paintings they constitute a spectrum of greys that delivers the overarching scheme. Somewhat in the manner of a set of Chinese boxes, the scheme is identifiable at both at micro and macro level - in the smallest detail as well as in the overall hang of several paintings. With Ingela Skytte, the completion of the work and the completed work are two sides of the same coin. Her painting is straightforward and functional, and deals with the simple explicitation of the rules.

 

Pernille Albrethsen, kunsthistoriker, 2006

Translation: Susan Dew 

ON THE EDGE OF VISIBILITY

- On Ingela Skytte’s painting

 

The line and the colour are the bearing “motives” in Ingela Skytte’s works, which constitute more a probing of what painting actually is than any attempt to re-render specific motives or ideas. The painting operates in a way as the substance for pictorial creation. Each one of the paintings conceals a whole lot of layers beneath the anterior, the visible. One single picture might contain as many as thirty paintings! But that isn’t to say that the surface conceals the underlying layers, although it most certainly does veil them, because it simultaneously accentuates - via the transparency of the paint - the painting as a process in time. The individual layers deposit themselves over one another. The six or seven uppermost layers’ progressive fading into the painting can be seen straightway. The temporal which is thus rendered visible, in the pointing out of the painterly process, offers a testimony concerning memory. The picture as bearer of recollections about its own genesis. At the same time, however, the emptiness, the absence of the narrative. The picture does not tell about itself, but is retold in the viewer’s perceptual registering of the presently-existing: the painting as painting. They stand there as delicate and fragile propositions, Ingela Skytte’s paintings. They are nonetheless unwavering in their stringent and precise constitution.

Actually, Ingela Skytte started out making sculpture or, more precisely, sculptural objects. Already at that time, in the beginning of the eighties, its was the material’s textural qualities the structures and the process that absorbed her interest. It would be correct, however, to maintain that there is a red thread running through her entire output, in the sense that her project constitutes a further development of a specific type of artistic consideration. At the close of the eighties, it was the drawing that was Skytte’s preferred medium of expression. Huge, black charcoal drawings, where the motif was wiped fourth from the surface. A process which can call to mind that of the sculptor’s. Ever since the beginning of the nineties, painting has been Skytte’s medium of choice, although she does continue to draw quite a bit. In the earliest paintings, there are still traces of the figuration that manifested itself in her charcoal drawings. However, the motif has gradually become more and more emblematic, being reduced eventually to pure figure on the surface - often merely a contour sketch against a monochrome background. The contour, or rather the stroke, the line and the surface are still there, but since 1994, the motif has been eliminated entirely. The ‘dissolution’, as Skytte herself refers to it - came about with the “View” exhibition at Charlottenborg I 1991. From there, her endeavour has come to revolve around a search for emptiness: “When the things vanish and turn into light.” And today, according to her own account, Skytte’s pictures treat of painting in its boiled-down expression, they deal with a reflection on what can be said with painting, while the drawing, to a greater degree, has become the site of her investigations.

This is abstract formal and minimal painting, which can be considered as being an extension of the American colour-field painting. Nonetheless, it is situated somewhere entirely different. What might at first glance seem to be conceptual painting is actually founded, to a great extent, upon an intuitive process that is, however, systematically controlled. Prior to the picture, Ingela Skytte is always nurturing an idea about the colour, or rather about the colours. But it is in the working over of the surface that the painting comes into being inasmuch as she works until she feels that the paining is saturated, as she puts it. For each painting, Skytte makes use a of a mathematical table that she has constructed herself. With this, she calculates the placement of the lines and their mutual position on and in relation to the canvas she consider the table a tool in the same manner as the specially constructed paint rollers and workshop-blended colours. In this way, a reciprocal interaction between the previously drafted systematics and the choices made along the way in the painterly process crops up. Sometimes clear and precise is set up across from something Skytte herself refers to as intuitive sensibility.

However, there are almost no tangibles trails left behind by the creator; all expressive signs, bodily traces and painterly gestures have been cleansed away. This only serves to underscore the painting’s self-referential enunciation. Surface, line, colour and canvas. The signs symbolizing painting as such remain, operating in this double cross-reference as both signification. There is nonetheless, also, as has already been mentioned, the trace of the process by virtue of having the temporal aspect rendered visible: the layers of colour depositing themselves on top of one another in a simultaneous veiling and unveiling of the process. The paintings are shimmering ever so gently; the colour surfaces are vibrating altogether tranquilly and shifting themselves in toward the pictorial space so that it sometimes seems as if the lines and other times the surfaces were in the foreground. This double perspective displacement gives rise to a tension and a movement in the painting, although it is a prudent mobility which turns up only in the interaction with the viewer’s gaze.

In an analogous way, time is present in a double sense. Or perhaps there is a matter of two different times: the time it takes to create the painting and the time it takes to read it. However, there is also historical time - the painting’s time - within the course of Ingela Skytte’s personal output as well as the history of painting as such: all the pictures that have been made before and exist there as a part of painting’s history, as it’s very stipulation.

In connection with the temporal aspect of her work, Ingela Skytte speaks about memory. There are certain things on forgets and certain things one remembers, she says, with a reference to all the layers of colour that lie beneath the uppermost, the visible. “But there is all the while a residue, which remains” - as a faint remembrance about something almost forgotten, it might be said, insofar as one gets some sense about what is happening beneath the surface, even if this cannot be seen.

Frequently, the lowest layers are very intense in their hues, like cobalt blue or orange. But eventually the layer become lighter, uneven and more subdued, so that the colour ultimately appear as delicate gradations on a colourist theme such as, for example, blue, white or red. The lines indicate the direction of reading - as a rule they are either vertical or horizontal - and they register the visibility at the frontier of the invisible or the unfathomable, while the edge strokes indicate the painting’s beginning- or end-point. Although it is not obvious at first glance, these have been inspired by architecture, an interest which was awakened in the artist’s encounter with New York’s skyscrapers. In the connection, it is especially the many window structures that are of interest. And also the colours that the light can attribute to the window, which unintentionally gives back light to the dark space of the night.

Ingela Skytte’s paintings from the latest years arrange themselves in two types: two different working methods and approached to painting. In the first pictorial type, the lines’ rectangular partitioning of the surface manifest itself distinctly and the edge lines fashion a frame around the picture. In the second type, the lines’ obstinacy is lost behind a transparent layer of paint. While the first category accentuates the tautness as form, the second is more romantic in its diffuse veiling of the “motif”. The two types of painting work together, play up to one another and accentuate the small differences’ great significance. 

It is precisely because the investigation or the “content” is found in the nuances , in the small and gradual displacements, which are cautions but nonetheless insistent, that Ingela Skytte’s paintings demand time. Yes, they can be apprehended at once as being a pattern or latticework of lines on coloured surfaces, but if you want to get beneath the surface, you’ve got to give the work more time. In dialogue with the painting’s emptiness, a space for the viewer emerges. Here, the viewers gets the opportunity to put in his/her own projections and gets the chance to let the mind open up to the picture and let it be just what it is: painting.

 

Kristine Kern, kunsthistoriker, 1997
Translated by Dan A. Marmorstein